Knieklachten, chondropathie
Chondropathie klachten en skiën
Mijn precieze klachten zijn pijn aan de binnenkant van de knie en aan de onderkant van de knieschijf. Naar mijn inziens ontstaan door 30 jaar honkbal als catcher. Dus altijd op de hurken en opkomen over het rechter been.
Verergering van de huidige klachten door: traplopen, hurken zitten, lang in de auto met gebogen knieën etc. Fietsen, wandelen en rustig joggen met brace gaat goed. Op de “ouderwetse” manier skiën ging wel, maar de zwarte pistes werden vermeden en toch wel eerder de piste af. ‘S avonds dan wel veel last. Met name de wending linksom, waarbij diep door de rechter knie met rotatie wel problemen gaf.
Skiën in de pap sneeuw deed ik niet meer. De laatste skivakantie had ik echt geen problemen. Veel geskied en ook lastige pistes.
Genomen maatregelen bij chondropathie
De maatregelen die ik had genomen waren: carve skiën, gecombineerd met de brace en het feit dat ik ook behoorlijk ben afgevallen.
Carve skiën
Bij het traditionele skiën zijn de ski’s meestal langer dan de persoon zelf. Bij de techniek van het bochten maken moeten de ski’s worden omgezet van het ”dal” been naar het “berg” been waarbij door de knieën wordt gebogen (tief) en vervolgens tijdens de draai weer wordt gestrekt (hoch).
Dit is een repetitieve buig-strek beweging waarbij een behoorlijke rotatiebeweging moet worden gemaakt, zeker bij zware sneeuw.
Kortom een behoorlijke aanslag op het strekmechanisme van de knie, waardoor voor mensen met chondropathie klachten skiën een probleem wordt.
Hoe kan het anders?
1) Sinds een aantal jaren bestaat er het zogenaamde “carve” skiën. Hierbij wordt gebruik gemaakt van veel kortere ski’s, soms wel 30 cm korter dan de traditionele. Deze ski’s zijn behoorlijk getailleerd. Zodoende kan er met een heel andere techniek geskied worden. Een lichte verplaatsing van het zwaartepunt van het lichaam van links naar rechts en vice versa is voldoende om te gaan draaien. Door de kortere ski’s is het draaimoment beduidend lager.
De op- en neer beweging wordt dus vervangen door een links- rechts beweging van de heupen.
2) Door het dragen van een goede kniebrace met een polstering rond de patella en eventueel in combinatie met spoorbanden zoals bij de Rafys brace is de belastbaarheid van de knie te verbeteren.
Conclusie
Bij patiënten met een chondropathie klacht, maar ook zeker bij patiënten met beginnende gonartrose die veel belang hechten aan het doorgaan met hun hobby(skiën), is het aanraden van een goede brace in combinatie met het aanleren van de carve techniek door een goede skileraar zeker aan te raden.
Mijn persoonlijke ervaring is dat door bovengenoemde maatregelen ik weer heerlijk geniet van mijn skivakanties ondanks wat degeneratieve problemen met de knie.
Kees Reinders, STEP ZelfZorg Instructeur