Cognitieve Functionele Therapie geen meerwaarde bij rugklachten
Cognitieve Functionele Therapie (CFT) in de mode.
De Cognitieve Functionele Therapie (CFT) is erg in de mode in Nederland en ook in het buitenland. CFT adepten vinden dat de nadruk bij behandelingen door (para)medici teveel op het biomechanische aspect heeft gelegen en dat dit biomechanische model gefaald heeft.
De CFT adepten bekijken de patiënt nu in zijn totaliteit, een geïntegreerde gedragsmatige aanpak. Alle bio/psycho/sociale aspecten worden doorgelicht en in de behandeling betrokken. Naast functionele bewegingsaspecten worden de opvattingen, (bewegings)angsten en leefstijl van de patiënt in kaart gebracht en hierop wordt een beleid ingesteld.
De drie componenten van de CFT methodiek zijn:
1. Making sense of pain, pijneducatie, wat is de betekenis van pijn
2. Exposure with control, provocerende activiteiten geleidelijk zonder angst gaan uitvoeren
3. Lifestyle change, info over gezonde leefstijl, slapen, bewegen e.a.
Wie meer over CFT wil weten lees het volledige artikel van O’Sullivan en zijn adepten of de korte info die het Nederlands paramedisch instituut (NPI) over CFT gaf.
Systematisch literatuur onderzoek naar effectiviteit Coginitief Functionele Therapie
In mei 2023 werd in het Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy een literatuur onderzoek naar de CFT gepubliceerd.
De conclusies waren:
1. CFT is niet effectiever dan andere gebruikelijke interventies voor het verminderen van pijn en beperkingen bij volwassenen met chronische lage rugpijn.
2. Er is geen bewijs gevonden voor de werkzaamheid van de CFT aanpak.
3. Op dit moment kunnen we Cognitieve Functionele Therapie niet aanbevelen boven andere behandelingen van chronische lage-rugpijn.
4. CFT wordt geïmplementeerd in verschillende gezondheidszorgstelsels, o.a. in Finland en het Verenigd Koninkrijk. Ons onderzoek geeft aan dat wijdverbreide acceptatie voorbarig is.
De goeroe O’Sullivan
De motor achter CFT is Peter O’Sullivan. Iemand met goeroe-achtige eigenschappen die al regelmatig de plank heeft misgeslagen. Hieronder een kort overzicht:
In 1992 predikte O’Sullivan een fysieke benadering met manuele therapie als de te verkiezen therapie bij rugklachten, dat bleek geen stand te houden.
Van 2000 tot 2011 predikte O’Sullivan CFT. Functioneel bewegen betekende toen core stability training met selectieve transversus abominis en multifidus aanspanning. Dit bleek een onzinnige manier van trainen die werd verlaten toen O’Sullivan dit zelf aan den lijve ondervond.
Omstreeks 2018 predikte O’Sullivan CFT als een meerdimensionaal, integrated behavioral approach, veel grote woorden die iets heel bijzonders suggereren, het tegendeel blijkt nu in 2023 waar.
Omstreeks 2020 begint O’Sullivan te roepen dat functioneel bewegen in CFT nu betekent dat de rug sterk is, dat het niets uitmaakt hoe je tilt en dat je niet bang moet zijn voor provocerende belastingen. Dit is net zo waanzinnig als zijn vroegere opvatting over functioneel bewegen met de voornoemde selectieve multifidus en transversus abdominis training. Lees meer over de dwaasheid daarvan in de nieuwsbrieven rugwappies deel I, rugwappies deel II en in hoe til je veilig verschillende opvattingen.
Veel meer aandacht voor het Orthopedische Basisprincipe en voor Humane Ergonomie
Fysiotherapeuten en manueel therapeuten in Nederland volgen en verheerlijken nu al ruim 20 jaar klakkeloos de goeroe O’ Sullivan. Het lijkt niet onverstandig daar nu eens mee op te houden en zich met gezond verstand op een beleid te richten dat mensen leert hun lichaam en vooral ook hun rug veilig te gebruiken tijdens het natuurlijk herstel. Een beleid waarbij het Orthopedische Basisprincipe (voorkom overbelasting in ADL tijdens het natuurlijk herstel) en Humane Ergonomie (het fysieke gedrag in de werk- en thuissituatie) centraal staan.
Geïnteresseerd in een cursus blessure BlessureBescherming, een Rugschool cursus of cursus Podologie?
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten, knieklachten, vingerproblemen, voetklachten, polsklachten of blessures? Ga naar STEP Nederland
Reageren of persoonlijk advies
Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!
Vul daarvoor het contact formulier in.
Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.