De enkelverzwikking, I

De enkelverzwikking, brace of tape?

De enkelverzwikking is een veel voorkomende blessure waar men toch nog te vaak verkeerd mee omspringt. Onnodig vaak wordt er te veel gerust, gegipst e.d. Een goede oplossing is de enkel bracen of te tapen. Hierbij kan de enkel zo worden vastgezet dat alleen de omzwik beweging wordt afgeremd en de afwikkeling van de voet gewoon kan plaatsvinden.

Rust roest, ook na een enkelverzwikking

Als er te veel gerust wordt – men krijgt al gauw het advies minstens 5 dagen met het been omhoog te gaan zitten – worden de spierfuncties veel te veel uitgeschakeld. Rust is meestal niet nodig, omdat vaak alléén de banden aan de buitenkant beschadigd (over rekt) zijn. En bij gewoon lopen worden de geblesseerde enkelbanden niet belast en kan de afwikkeling van de voet gewoon plaatsvinden.  Als men ook nog een enkelbrace of tape draagt bij het gewone lopen, dan kan er helemaal niets gebeuren en stimuleert en versnelt men juist de genezing.

Rafys Enkelbrace

De voordelen van een beschermende enkelbrace of -tape bij een enkelverzwikking

  1. Goede bescherming maakt lopen eerder mogelijk en dit zorgt voor een beter en sneller herstel. De zwelling en blauwe plekken zullen eerder verdwijnen.
  2. Geen onnodige lange uitschakeling en daardoor verzwakking van spieren.
  3. Een snellere werk- en sporthervatting.

De voordelen van een enkelbrace ten opzichte van tape

  • De brace is, in tegenstelling tot tape, instelbaar met betrekking tot de mate van afremming. Veel bescherming in het begin van de blessure en steeds minder naarmate het herstel vordert of strak bij sporten en los in de rust of na de wedstrijd.
  • De brace is herbruikbaar. Tape moet je steeds vernieuwen en is daarmee uiteindelijk veel duurder.
  • De brace is huidvriendelijk. Met tape, die je vaak en/of langdurig aanlegt, is de kans op huidirritaties groot.
  • Met een brace ben je van niemand afhankelijk, je kunt hem zelf aanleggen. Voor een goede tape heb je vaak een sportmasseur of fysiotherapeut nodig.
  • Als je gaat douchen kun je een enkelbrace zo afdoen. Met tape kan dit niet.
  • Een enkelbrace is wasbaar, een tape niet, die wordt na een paar dagen vies en onfris.

Rafys Enkelbrace Strappal tape

Wanneer kies je voor tape?

Tape is perfect als het van korte duur of eenmalig nodig is. Bij langdurig gebruik is het niet praktisch.

Rafys Enkelbrace bij een enkelverzwikking

De Rafys Enkelbrace  is een van de modernste en betaalbare braces. Hij immobiliseert en verstevigt de buitenste banden en beschermt zo precies dat wat nodig is. Het natuurlijk herstel kan zo ongestoord plaatsvinden.

Rafys Enkelbrace

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Persoonlijk advies

Wilt u een persoonlijk advies over het gebruik van dit artikel of wilt u deze uitproberen? neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jolita directeur Blessurewinkel

MAIL
WHATSAPP
BEL