De functie van handbraces, spalken en bandages

polsblessure

Alle beschermende hulpmiddelen (braces, spalken en bandages) in ons assortiment zijn gebaseerd op het basisprincipe van de orthopedie:

Preventie van fysieke overbelasting tijdens het natuurlijk herstel.

Klinkt logisch en eenvoudig toch?

De mogelijkheden van beschermende hulpmiddelen bij allerhande blessures worden nog vaak onderschat. Men is al snel bang voor spierverslapping en verstijving, dat zou ook het geval zijn als een gewricht gedurende lange tijd geheel wordt vastgezet, zoals bij een botbreuk het geval kan zijn.
Beschermende hulpmiddelen immobiliseren echter niet totaal, zij zorgen enerzijds voor veilig bewegen onder de overbelastingsgrens en anderzijds voorkomen zij bewegen boven de overbelastingsgrens. Bovendien zorgt de (para)medicus bij het dragen van braces en bandages voor:

 1. een verantwoorde afbouw van de braces en bandages, afhankelijk van de zich herstellende belastbaarheid.
 2. op de belastbaarheid afgestemde en de belastbaarheid verbeterende (thuis)oefeningen.

Dit met beschermende hulpmiddelen gelijktijdig toelaten van veilig bewegen en voorkomen van onveilig bewegen in handen van de (para)medicus zorgt voor een snel en functioneel natuurlijk herstel, waarbij verslapping en verstijving niet aan de orde is.

 

Al onze beschermende hulpmiddelen zijn in verschillende beschermingsgradaties en prijscategorieën te verkrijgen. Bij de Blessurewinkel kunnen wij, afhankelijk van de ernst van de klacht en de ADL/werk/sportsituatie van de klant, altijd een passend beschermende hulpmiddel aanbieden. Voor al onze beschermende hulpmiddelen geldt dat ze geleverd kunnen worden in verschillende maten.

Er wordt in onze winkels veel belang gehecht aan goede uitleg en voorlichting over het gebruik en de gebruiksduur van brace/hulpmiddel. Er wordt individueel beoordeeld of een brace/hulpmiddel zinvol is en of het goed past en goed (zelfstandig) te hanteren is door de klant. Zo nodig wordt er overlegd met de verwijzer.

Wij doen dus nooit aan balie verkoop.

In ons assortiment zijn beschermende hulpmiddelen voor vrijwel ieder gewricht te vinden. Hierbij worden een aantal producten gericht op de hand uitgelicht, zoals: spalkjes of braces voor de duim, voor de vingers en voor de pols. Zo nodig worden er ook activerende oefen hulpmiddelen beschikbaar gesteld.

Hierbij enkele voorbeelden met betrekking tot pols, duim en hand.

 • Duimbraces

  Deze worden ingezet ter ondersteuning van het duimgewricht bij bijvoorbeeld artrose van het CMC of het MCP gewricht of ter immobilisatie van de duim bij overbelastingsklachten zoals M. Quervain of een distorsie. Ook zijn er duimbraces waarbij ook ondersteuning van de pols plaatsvindt.

  Orliman Manutec Fixrizart te gebruiken bij lichte duimblessures Push CMC brace te gebruiken bij slijtage of overbelasting van het CMC gewricht Thuasne Ligaflex Manu bij overbelasting in het duim en polsgewricht
  De afbeeldingen zijn slechts voorbeelden uit ons assortiment.

   

 • Vingerspalkjes

  Er zijn diverse mogelijkheden om vingergewrichten (partieel) te immobiliseren of te beschermen tegen stoten. Wederom afhankelijk van de klacht en de ADL/werk/sportsituatie van de cliënt. Denk hierbij aan postoperatief, kneuzingen, artrose, Malletfinger, trigger finger e.d.
  Rafys Vingerspalk verbind twee vingers met elkaarRafys vingerbrace voor het spalken van de vinger aan de middenhandOval 8 vingerspalk om het pip of dip gewricht te beschermen

  De afbeeldingen zijn slechts voorbeelden uit ons assortiment.

   

 • Polsbraces

  Geschikt voor algemene overbelastingsklachten van het polsgewricht, distorsies, peesontstekingen van de handmusculatuur, het carpaal tunnel syndroom (CTS) of bij restklachten na een polsfractuur. Polsbraces zijn er in diverse soorten, afhankelijk van de mate van immobilisatie die nodig is.
  Thuasne Polsbrace tegen overbelasting bij artrose, CTS of verstuikingenRafys Polswikkel voor versteviging bij reuma, artrose of verstuikingenRafys Polsband voor beperking van de einduitslagen van de hand
  De afbeeldingen zijn slechts voorbeelden uit ons assortiment.


Vergoedingen

Er geldt in het geval van aankoop van beschermende hulpmiddelen vaak een vergoeding door de zorgverzekeraar, afhankelijk van de verzekeraar en het afgesloten aanvullend pakket.
Verzekeringen die zeker vergoeden zijn:

 • Menzis vergoedt softbraces tot 50 euro per kalenderjaar vanaf Extra Verzorgd 2.
 • Zilveren Kruis Achmea vergoedt sportbraces vanaf een aanvullend plus pakket, ook tot 50 euro per kalenderjaar.

Heeft u nog verdere vragen over ons assortiment, vergoeding of onze werkwijze, neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze website. Ook bent u van harte welkom om een van onze winkels/steunpunten te bezoeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Persoonlijk advies

Wilt u een persoonlijk advies over het gebruik van dit artikel of wilt u deze uitproberen? neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jolita directeur Blessurewinkel

MAIL
WHATSAPP
BEL