De oorzaak van rugklachten en zijn vele voorkomen heeft 3 redenen:

Ten eerste, onveilig bol ruggebruik

De belangrijkste oorzaak van rugklachten is het feit dat de hele dag door dat de rug in een bolle positie wordt gebruikt bij bukken tillen en zitten. In onderstaande foto’s zie je daar een paar willekeurige voorbeelden van in werk en vrije tijd.

Waarom is dit zo verkeerd?
Dat komt omdat de rugspieren in deze bolle rug posities niet worden gebruikt. Alle belasting komt dan op de passieve bandstructuren van de rug en die kunnen dan gemakkelijk een keer overbelast raken en over rekken.

De tweede oorzaak van rugklachten, slechte rugscholing

Een tweede belangrijke oorzaak van rugklachten is dat huidige rugscholen veilig ruggebruik aanleren op een volstrekt onjuiste en gevaarlijke manier. Men adviseert mensen om vooral diepe door de knieën te gaan en de rug zo recht mogelijk op te houden.

Waarom is dit zo verkeerd?
Voor voorwerpen die op ± 1/2 scheenbeenhoogte vastgepakt, kunnen worden (zie afb) kan men weliswaar rug bolling voorkomen maar de consequentie daarvan is dat de knieën veel te ver gebogen moeten worden (900) en dat is zo zwaar voor de knieën dat het in de praktijk niet gedaan wordt  omdat dit wel een paar keer kan maar niet de hele dag volgehouden kan worden.

Voor voorwerpen die laag bij de grond vastgepakt moeten worden treedt er ook bij de diep door de knieën techniek maximale rug bolling en daarbij is het voor de knieën nog veel zwaarder, ze moeten tot wel 1300 buigen).

De derde oorzaak van rugklachten, te veel accent op bukken en tillen

Over het algemeen ligt er veel te veel accent op rug gebuik bij bukken en tillen.

Waarom is dit zo verkeerd?
Veilig ruggebruik met goed rugspier gebruik is niet alleen van toepassing op bukken en tillen maar bijvoorbeeld ook op iets pakken van een tafel, op zitten en opstaan uit zit en op laag bij de grond werken in knielhoudingen.

Hoe kan dit anders en veel beter?

Leer bolle rughoudingen te voorkomen met goed rugspier gebruik.

Leer je knieën beperkt te buigen, tussen de 30 en 50 graden, waardoor het nooit te zwaar wordt voor de knieën.

Leer veilig ruggebruik aan voor alle situaties van het dagelijkse leven en werksituaties.

Leer STEP STEP GewichtHeffersTechnieken aan:

 • Ze zijn gemakkelijk en sportief
 • Het zijn natuurlijke bewegingsvormen van kinderen, natuurmensen en het natuurlijk bewegen van lopen.
 • Ze zijn gebaseerd op onderzoeken van 3 huidige top wetenschappers in de biomechanica, McGill, Broom en Adams, die aangeven dat bolle rug posities moeten worden voorkomen en de rug het best belast kan worden in de middenstand.
 • Om de STEP GewichtHeffersTechnieken goed aan te leren zijn de modernste realtime bio-feedback technieken beschikbaar bij de Blessurewinkel, zoals de STEP BodyGuard, het STEP Rugalarm en de STEP BackPack.

Cursus voor paramedici

Voor Paramedici die zich verder willen verdiepen in rugscholing met de STEP GewichtHeffersTechnieken is een korte cursus bij de BlessureWinkel mogelijk.

STEP Rugalarm
 • Voor groepen van 2 tot 8 personen
 • Duur 4 uur
 • Kosten 110 euro p.p.
 • Locatie: BlessureWinkel Hengelo
  Brugstraat 16 te Hengelo
 • Een zaterdag van 10 tot 14 uur, datum in overleg

Meer cursussen bij de BlessureWinkel

 1. Gezondheidsbescherming met braces en bandage

2. Podologie

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer over STEP