De tennisarm, tenniselleboog

Rafys Tennisarmbandage

Een tennisarm is meestal een irritatie van het kleinste en meest kwetsbare spiertje van de onderarm dat van de elleboog naar de hand verloopt. (foto 1). De irritatie wordt veroorzaakt door overmatig gebruik in sport, werk of huishouding.

Foto 1

Vooral knijpen tezamen met strekken van de onderarm is het probleem dat de tennisarm veroorzaakt en dat is zeker niet alleen bij tennis het geval, maar kan bijvoorbeeld ook door veel handen schudden ontstaan of veel schroeven draaien waarbij je moet knijpen en strekken.

Ook en vooral bij tennis heb je dat knijpen en strekken veel, vooral als je veel eenhandige slice backhands slaat of veel backhand volleys traint.

En als je een tenniselleboog hebt dan worden allerlei gewone dagelijkse handelingen in een keer lastig en gaan met pijn gepaard. De overbelasting kan zo erg zijn dat men zelfs moeite heeft met het alleen al vasthouden van het racket, of dat hele lichte werkzaamheden als schrijven, het drinken van een glas frisdrank noodgedwongen met de andere hand moeten geschieden (foto 2). Voor een spoedig herstel is het vooral nuttig om er voor zorgen dat pijnlijke activiteiten worden voorkomen.

Tennisarm, een pijnlijke elleboog
Foto 2

 

Voor het voorkomen van pijnlijke activiteiten zijn er verschillende hulpmiddelen gebruiken. Zo’n hulpmiddel is de zogenaamde Anatomische Anti Epicondylitis Bandage (AAEB), die is ontwikkeld door Bert en Jan Bruggeman (foto 3). In de bandage bevindt zich een drukelement (foto 4) om druk specifiek op de geblesseerde spier aan te brengen en zo de werking van de geblesseerde spier te verminderen.  Dit is veel beter dan de  bij de gebruikelijke bandages waarbij op de druk op de hele onderarm wordt uitgeoefend en de geblesseerde spier nauwelijks in zijn werking wordt onderdrukt.

Foto 3
Foto 4

Het ontwikkelde drukelement is een soort vleugel. Deze vleugel vorm heeft als effect dat de grootste druk op de geblesseerde spier wordt uitgeoefend en dat naast de vleugel geen druk op de arm wordt uitgeoefend en de bloedsomloop hierdoor niet wordt belemmerd.

Als dit hulpmiddel niet voldoende helpt dan is de hulp van een in tennisellebogen gespecialiseerde fysiotherapeut nodig.

Bij fysio Bruggeman vindt je deze gespecialiseerde fysiotherapeuten, zij begeleiden u met  speciale extra tenniselleboog hulpmiddelen, met  een voorlichtingsboekje over de tenniselleboog en een E-learning over de tenniselleboog. Zij leren u hiermee ook  om zo zelf een positieve bijdrage aan het herstel van de tenniselleboog te kunnen leveren zelf  en het aantal nodige behandelingen te bekorten.

Bij heel hardnekkige tennisellebogen kan Jan Bruggeman in samenwerking met de huisarts zelfs voor een speciaal geplaatste pijnvrije injectie zorgen die bijna altijd toch tot een oplossing leidt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Persoonlijk advies

Wilt u een persoonlijk advies over het gebruik van dit artikel of wilt u deze uitproberen? neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jolita directeur Blessurewinkel

MAIL
WHATSAPP
BEL