De tenniselleboog als mogelijk Frictie Syndroom (FS)

tenniselleboog, epicondylitis

1. Wanneer werd de tenniselleboog als FS vermoed?

Na een volleytraining met nieuwe harde bespanning ontstond bij mij, fysiotherapeut Bert Bruggeman in 1980 een echte tenniselleboog.

In onderstaande foto van een tennisser op Roland Garros 2021 is mooi de strakgespannen tenniselleboog spier, de Extensor Carpi Radialis Brevis (ECRB) te zien bij een volleyactie.

Gewoon knijpen in flexie elleboog was niet pijnlijk, met geknepen vuist naar extensie bewegen was wel provocerend.

Ra ra hoe kan dat? was de vraag.

epicondylitis, de ECRB goed te zien

 

1. De eerste bevestiging van de tenniselleboog als FS

Heel veel “auto” palperend werd het steeds duidelijker dat de strak gespannen ECRB pees over de epicondyl frictioneerde bij het gaan van flexie naar extensie. Naar aanleiding van het onderzoek van Goldie (1) lieten we een tekening maken waarin dit goed werd uitgebeeld. De ECRB begint in flexie bij 1 en loopt naar 4 (tegen de epicondyl op) bij extensie. In dit traject ontstaat onder de pees het ontstekingsweefsel (rode gebied). De top van de epicondyl is aangegeven met de kleine rode en zwarte cirkel bij 4.

Epicondylitis, de frictie in beeld

2. De tweede bevestiging van de tenniselleboog als FS, het onderzoek van Goldie.

Goldie (1) beschreef bij tennisellebogen alleen ontstoken subtendineus weefsel een geen peesbeschadigingen. Met een elegante  operatie verwijderde hij het ontstoken weefsel, zie foto’s hieronder.

Goldie en epicondylitis

 

3. De derde bevestiging van de tenniselleboog als FS, een subtendineuze injectie bij mezelf.

Na 6 weken aanhoudende klachten liet ik een injectie bij mezelf plaatsen, eerst met lidocaine, die de pijn deed verdwijnen en daarna een cortison injectie.
De huisarts plaatste de injectie op een door mij aangegeven plaats onder de ECRB, zie foto hieronder. Mijn klachten verdwenen.

tenniselleboog, epicondylitis

Lees verder

Meer over tenniselleboog

Aan tenniselleboog gerelateerde producten

 

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over over onze producten en wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent? Dat kan!  Vul het contact formulier in en ik neem gratis en vrijblijvend contact met u op.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita directeur Blessurewinkel
Jolita – Directeur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief