Zitten in auto, ischias en fysiotherapie en wetenschap

zitten in de auto

zitten in de auto

Zitten in de auto.

Zitten in de auto is het minst belastend, zowel wat betreft de intradiscale drukwaarden alsook de musculaire belasting. Dit als de stoel als volgt is ingesteld:

1. Een hoek van 10 graden van de zitting;
2. Een hoek van 29 tot 33 graden van de rugleuning;
3. Een zitsteun van 4 cm ter hoogte van L3.

Hiermee wordt voor zitten in de auto het nut van zitsteunen en een goede instelling van de autostoel nog eens vastgesteld.

fysiotherapie bij ischias

De effectiviteit van fysiotherapie bij ischias

263 studies werden op geschiktheid beoordeeld, daarvan bleven er maar 18 over, de rest had een te hoog risico op vooringenomenheid.

Noch voor pijn, noch voor beperkingen was er resultaat van fysiotherapie ten opzichte van controle interventies, zoals bijvoorbeeld alléén het advies om actief te blijven, alléén een voorlichtingsboek, alléén begeleiding door huisarts, sham manipulaties en operaties.

Het nut van fysiotherapie bij rugklachten en ischias zou anno 2023 toch een keer duidelijk moeten zijn. Allerlei therapeutische interventies zijn in de loop der jaren de revue gepasseerd en hebben vooral hun onnut bewezen. De lichaamsgerichte diagnostiek en interventies van de fysiotherapie falen keer op keer.

De interventies gericht op het fysieke gedrag in werk en vrije tijd willen er maar niet in bij de fysiotherapie community. Internationaal zijn die ontwikkelingen er wel bij Stuart McGill en bij Linda van Dillen.

Humane Ergonomie – bij rugklachten met of zonder ischias, de patiënt leren zijn rug veilig te gebruiken, hem leren overbelastende activiteiten actief en passief te voorkomen in werk- en thuissituatie –  is niet aan de fysiotherapie besteed.

Het simpele basis advies uit de orthopedie – voorkom overbelasting tijdens het herstel – wordt in de richtlijn voor fysiotherapie bij rugklachten volkomen genegeerd.

fysiotherapie

In het woord heilgymnastiek zat nog iets van beïnvloeding van het lichaamsgedrag . In de fysiotherapie is dit volkomen verdwenen, daar wordt vooral dubieuze diagnostiek en therapie aan het lichaam –  en de laatste jaren ook aan de geest – bedreven. 

Wanneer gaat de fysiotherapie eens verder kijken dan de massagebank en oefenzaal?

 

bukken, zitten en tillen

 

Geïnteresseerd in een cursus blessure BlessureBescherming,   een Rugschool cursus of cursus Podologie?     
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten of andere blessures aan het bewegingsapparaat? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

 

Jolita directeur Blessurewinkel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief