Zo maar een klapvoet

klapvoet

Mevrouw van middelbare leeftijd met acute klapvoet.

Deze dame kwam binnen met een acute klapvoet. Ze had de avond ervoor langere tijd met haar benen over elkaar gezeten. Bij het opstaan had ze in één keer een klapvoet.

Nervus peroneus profundus

Bij het op die manier zitten kan de nervus peroneus profundus, die achter het caput fibulae verloopt en de musculus tibialis anterior innerveert, te lang onder druk komen te staan en zo kan er ineens een klapvoet ontstaan.
Ze had daardoor veel problemen met het lopen en volgens haar arts kon dit wel een maand of 2 aanhouden.

We hebben haar 2 soorten anti klapvoetbraces laten proberen, ze koos voor de Rafys anti klapvoetbrace.

Dit is een eenvoudige neopreen kous met daaraan 4 banden en een ring in het midden. Met de vier banden kun je de voet vastzetten in de 90 graden stand.

Voordeel van deze brace is ook dat hij in open schoenen en met slippers gedragen kan worden.

Ze kon direct een stuk beter lopen en dat gaf een heel goed gevoel.

 

klapvoet

 

Klapvoet, informatie uit de literatuur (1)

De nervus peroneus is gevoelig voor externe compressie ten gevolge van bijvoorbeeld het dragen van een brace of te nauw aansluitend gips, veel kruisen van de benen of veel squatten of knielen.

Peroneus neuropathie is vaak geassocieerd met flink gewichtsverlies, o.a. na operaties gericht op gewichtsvermindering of bij patiënten met anorexia nervosa. Dit verband kan mogelijk verklaard worden doordat het verlies aan subcutaan vetweefsel de gevoeligheid voor externe compressie verhoogt.

Patiënten die gedurende een lange periode (of permanent) bedlegerig zijn, zijn voorbeschikt tot het ontwikkelen van nervus peroneus.

 

Voetklachten, geïnteresseerd in een cursus podologie?
Werkgevers, heeft u werknemers met voetklachten? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

 

Jolita directeur Blessurewinkel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief