KNGF richtlijn Lage rugpijn en LRS, andere accenten

KNGF richtlijn

De KNGF richtlijn Lage rugpijn en LRS is in onze optiek geen goede richtlijn.

In de KNGF richtlijn wordt op een scala aan subjectieve dubieuze onderzoeksgegevens steeds weinig zinnig oefentherapie beleid ingesteld.

In onderstaande twee afbeeldingen hebben we het onderzoek, de conclusie en het beleid volgens de KNGF richtlijn voor één casus overzichtelijk naast elkaar gezet.

Heel veelzeggend is het begin al, men vraagt in het geheel niet naar de oorzakelijke activiteit c.q. belasting, net zo min als men in het beleid de pijnprovocerende activiteiten als uitgangspunt neemt.

Pijnprovocerende activiteiten worden slechts als objectiveringsgegevens gebruikt.

 

 

 

Hoe kan dat anders?
In de twee afbeeldingen hieronder hoe onderzoek, conclusie en beleid volgens STEP ook veel meer op de preventie van de pijnprovocerende activiteiten gericht kan worden.

 

KNGF richtlijn lage rug

 

KNGF richtlijn lage rug

 

In de KNGF richtlijn Lage rugpijn en LRS wordt het belangrijkste steeds overgeslagen:

1. het in de werk- en  thuissituatie voorkomen van de pijnprovocerende activiteiten tijdens het herstelproces;

2. het  zonder de pijnprovocerende belastingen leren omgaan met de rug  om zo het herstel te bevorderen en recidieven te voorkomen.

In de KNGF richtlijn worden nog 3 casussen besproken, op al deze drie zijn dezelfde aanmerkingen van toepassing.

 

Hieronder een afbeelding van het STEP cursusboek, dat bij voorlichting en (thuis)training wordt gebruikt met diverse ADL voorbeelden van veilig en onveilig ruggebruik bij rugklachten met vooral flexieprovocatie.

KNGF richtlijn lage rug

 

Hieronder een afbeelding van een STEP E-learning die bij (thuis)training wordt gebruikt met diverse ADL voorbeelden van veilig en onveilig ruggebruik bij rugklachten met vooral flexieprovocatie.
Meer info op step.nl

KNGF richtlijn lage rug

 

Hieronder een abeelding van de verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om provocerende activiteiten tijdens het herstel te voorkomen.

 

Hieronder een afbeelding van de STEP BodyGuard en BodyProtector waarmee veilig en onveilig ruggebruik kan worden gemeten en getraind, men krijgt een waarschuwingssignaal als provocerende rugposities worden bereikt.

 

Rugklachten, geïnteresseerd in een cursus rugscholing?

Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita, directeur BlessureWinkel

Jolita directeur Blessurewinkel

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief