Ruklachten, snel rugveiligheid, weinig verloren tijd

Een gerenommeerd dakdekkersbedrijf met bijna 100 personeelsleden heeft sinds vorig jaar STEP in de arm genomen om het ziekteverzuim te reduceren. De alsmaar stijgende verzuimcijfers moesten geconsolideerd worden, indien mogelijk zelfs gaan dalen. Maar hoe? De samenwerking wierp direct vruchten af bij de “rug klanten”. Het verzuimpercentage voor deze groep daalde met 50 % voor bestaande gevallen. Nieuwe gevallen worden in een vroeg stadium op therapeutische basis aan het werk gesteld in het bedrijf waardoor re-integratie sneller plaatsvindt.

E-learning

Enkelverzwikking, snel enkelveiligheid, ook weinig verloren tijd

enkelverzwikking

Voorbeeld van een succesverhaal is een 26-jarige timmerman, tijdens werkzaamheden op de steiger zwikte hij zijn enkel om. Voorheen werd de werknemer zwaar ingetapet / eventueel ingegipst en mocht er 6 weken niet op gelopen worden vanwege de opgerekte enkelbanden. Daarna volgde therapie om het been weer aan te sterken en de werknemer opnieuw te laten lopen. Al met al was je iemand zo maanden kwijt.

De timmerman werd direct aangemeld bij STEP en binnen 24 uur werd er door STEP actie ondernomen. Er werd een beschermende Rafys Enkelbrace aangeschaft en er werd direct met loop- en balanstraining begonnen. Binnen 14 dagen liep onze timmerman weer rond. Hij is begonnen met kleine werkzaamheden in het magazijn. Hierdoor blijft contact met de werkgever gewaarborgd en het grootste gedeelte van de vertraging door therapie kan worden voorkomen. Dit scheelt minimaal 4 weken in het revalidatieproces!

Dit is slechts 1 voorbeeld, maar het leert wel dat snelle actie in het ziektetraject zeer groot rendement oplevert voor zowel werknemer (sociaal en gezondheid) als werkgever (financieel).

Namens de afdeling P&O