Oefentherapie met meten onderbouwd?

oefentherapie of rugscholing

oefentherapie

Door de Saxion Universiteit toegepaste wetenschappen te Enschede (faculteit fysieke activiteit en gezondheid) en de Universiteit Groningen (pijncentrum en medische centrum) wordt een nieuw instrument, de Gyko, aangeprezen om de lumbale mobiliteit te meten (1). Niets negatiefs over die Gyko, je kunt er verschillende nuttige metingen mee doen, zoals gangbeeldanalyse, spronganalyse, balansanalyse, echter de lumbale mobiliteit meten met de Gyko is onmogelijk.

De Gyko laag lumbaal geplaatst, meet bij bukken met rechte knieën, de combinatie van:

1. de mobiliteit van een deel van de LWK
2. de mobiliteit van de heup met gestrekte knieën
3. beweging van het onderbeen in de enkel

Over de bijdrage van de drie afzonderlijke delen is niets te zeggen, die kan absoluut niet met de Gyko worden gemeten.

Goniometer en lumbale mobiliteit

oefentherapie en meten LWK mobiliteit

Als men de lumbale mobiliteit alléén wil meten kan dat eenvoudig met een digitale goniometer. Men meet in stand de lordose (bijv. 30 graden extensie) en bij bukken de kyfose (bijv. 25 graden flexie). De lumbale mobiliteit is dan 55 graden.

Is meten wel weten? Musculoskeletal Science and Practice?

Wat vreemd dat allerhande universitair geschoolde mensen én de redactie van het manuele therapie tijdschrift dit soort onjuistheden over het hoofd ziet.
Dit getuigt niet echt van musculoskeletal science.

Nog vreemder is het als in hetzelfde manuele therapie tijdschrift een jaar later door dezelfde universiteiten, in samenwerking met de universiteit van toegepaste wetenschappen te Utrecht, de universiteit Twente en het Roessingh, opnieuw onderstaande over de Gyko wordt gesteld (2).

Het doel van deze studie (2) was om onder meer aan te tonen dat mensen met LRP minder lumbale mobiliteit zouden vertonen om in het verlengde daarvan het nut van mobiliserende oefeningen te onderbouwen. Men zegt hierin geslaagd te zijn. Echter de GYKO meet dus geen lumbale mobiliteit en zegt dan ook helemaal niets over de low back function.

Dubieuze multifidus metingen

Een tweede doel van deze studie (2) was om met ultra geluid aan te tonen dat de lumbale multifidus minder ontwikkeld is bij patiënten met chronische lage rugpijn en dat in het verlengde daarvan op de multifidus gerichte stabiliserende oefentherapie zinvol zouden zijn.

Deze ultra geluid metingen zijn zeer waarschijnlijk net zo onbetrouwbaar als de Gyko metingen. In recent wetenschappelijk onderzoek (3, Spine Journal 2022) stelt men namelijk dat er geen enkel bewijs is dat bij mensen met chronische rugklachten er microscopische of macroscopische veranderingen in de multifidus te vinden zijn.

Rugklachten, geen oefentherapie maar STEP rugscholing

Fysio- en manueel therapeuten willen graag mobiliserende, spierversterkende en stabiliserende oefentherapie c.q. handelingen als zinnig toedienen bij mensen met rugklachten en richten hun onderzoek vooringenomen op de onderbouwing daarvan.

Met mobiliserende, spierversterkende en stabiliserende oefentherapie of manuele therapie alléén los je rugklachten echter niet op. Mensen moeten vooral leren hun rug veilig te gebruiken en daarmee provocerende belastingen te voorkomen om zo:

1. het natuurlijk herstel ongestoord plaats te laten vinden
2. op lange termijn herhaling en chronisch worden van rugklachten te voorkomen

Wij leren mensen veilig ruggebruik aan met de STEP GewichtHeffersTechnieken, wij noemen dat STEP rugscholing. Uitdrukkelijk met de naam STEP ervoor, omdat onder de naam rugscholing wereldwijd een scala aan oefeningen en activiteiten worden uitgevoerd die helemaal niets met het veranderen van ruggedrag van doen hebben (4,5, Bruggeman 2013 en 2015 en foto onder).

 

rugscholing of oefentherapie

 

Meer over STEP Rugscholing

Lees meer over STEP rugscholing in een vorige nieuwsbrief over rugscholing en in de nieuwsbrief over de dubieuze opvattingen over veilig bukken en tillen van Peter O’ Sullivan.

Peter O’ Sullivan komt overigens 17/9/2022 op het congres van manueel therapeuten om deze dubieuze “Musculoskeletal Science” info uit de 19ed eeuw nog eens aan hen te vertellen:

“Beste manueel therapeuten, de allerbeste manier om uw klandizie op peil te houden, vooral ook op lange termijn, is door hen te vertellen dat bukken met de ronde rompbuiging van Mensendieck/Cesar heel goed is en dat de rug sterk is en helemaal niet kapot kan”.

Met deze info hoeven wij echter bij onderstaande dame van 38 niet aan te komen.

 

oefentherapie of rugscholing

 

Rugklachten, geïnteresseerd in een cursus rugscholing?
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita, directeur BlessureWinkel

Jolita directeur Blessurewinkel

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief