Onderbeenklachten en (loop)scholing

onderbeenklachten

Onderbeenklachten.

Prof. Dr. Wessel Zimmerman, militair arts gaf tijdens het online FBK symposium een presentatie over conservatieve therapie bij onderbeenklachten, in sport dans en werk.

Hij besprak in hoofdzaak 2 klachten het Mediale Tibia Stress syndroom (MTSS) en het Chronic Exertional Compartment Syndrome (CECS).

Als 5 belangrijke componenten van conservatieve therapie gaf hij aan:

1. Forse reductie van de belasting, van activiteiten die pijn veroorzaken;

2. Behandeling van lokale weke delen pijn en reduceren van beperkingen in mobiliteit, kracht en coördinatie van de heupen, knieën en enkels en beperkingen van de algemene conditie;

3. Verminderen van de belasting met podologische aanpassingen en loopscholing;

4. Geleidelijke opbouw van belasting;

5. Doelevaluatie: bespreekbaar maken of de training/ functie wel passend is bij de belastbaarheid van patiënt.

Naast behandelen aan de praktijk, meer aandacht voor het voorkomen van overbelasting in de werk- en thuissituatie

onderbeenklachten, loopscholing, fysiotherapie

Naast behandeling van onderbeenklachten wordt er door Zimmerman een belangrijke plaats ingeruimd voor het voorkomen van overbelasting in de werk- en thuissituatie, zowel met scholing als met passieve (podologische) hulpmiddelen.

Zimmerman geeft ook aan dat al deze componenten van conservatieve therapie bij elke overbelastingsblessure van belang zijn.

In feite bepleitte hij het consequent toepassen van het orthopedische basisprincipe in het behandelbeleid: voorkom overbelasting, primair, secundair en tertiair.

In het huidige fysiotherapeutische beleid is er vooral aandacht voor punt 2, het behandelen aan de praktijk, het verminderen van pijn en het doen van oefeningen.

Voor de punten 1, 3, 4 en 5, het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid in de werk- en thuissituatie met actieve (scholing) en passieve (braces, podologie) hulpmiddelen is veel minder tot geen aandacht in de fysiotherapie. Hier lijkt nog een flinke professionaliseringsslag mogelijk.

Gerelateerd producten

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over over onze producten en wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent? Dat kan!  Vul het contact formulier in en ik neem gratis en vrijblijvend contact met u op.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita directeur Blessurewinkel
Jolita – Directeur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief