Ribblessure oorzaak beachvolleybal

Op een feest met collega’s die zo nodig actief moesten doen. Gelijk in de eerste wedstrijd pogen een onmogelijke bal te halen met een snoekduik. Met het volle lichaamsgewicht op de rechter ribben helft terechtkomen, de bal in het net en zelf in de lappenmand met een ribblessure.

Verschijnselen ribblessure

Direct geen lucht meer en het licht verdween even uit de ogen. Na een paar seconden opstaan en gelijk door dat dit niet goed was. Veel pijn aan de rechter ribben helft en moeite met ademhalen. Normale bewegingen van het bovenlichaam waren pijnlijk, de ademhaling ging mits rustig steeds beter. Klop pijn op de ribben en bewegingen, diep ademhalen waren nog steeds erg pijnlijk, ook na een half uur.

Vervolg

Ik besloot het feest af te breken daar ik verder niet veel meer kon. Ik moest echter nog wel twee uur in de auto zitten voordat ik thuis was. Schakelen en bewegen met de rechter arm werd steeds moeilijker. Eenmaal thuis gekomen kon ik nog amper de auto uit. Een stijf en pijnlijk gevoel aan die rechterkant speelde me duidelijk parten. Mijn vriendin wilde niets liever dan dat ik even naar het ziekenhuis ging om te controleren of er geen breuk was. Ik wilde liever naar bed door de pijn. Ik kon ’s nachts slecht slapen en werd wel 15 x die nacht wakker vanwege de pijn.

De volgende ochtend was er duidelijk sprake van een ochtendstijfheid en forse pijnen aan de rechterkant van de ribben. Het was zondag en ik zou die dag wel even kijken hoe ik die dag door zou komen. Dit ging maar met veel pijn, inclusief klop pijn. Ik, als fysiotherapeut, kwam tot de conclusie dat er waarschijnlijk een rib gebroken was, op een plek was er sprake van forse klop pijn. Vriendin, familie en buren vonden dat ik naar het ziekenhuis moest voor een X-ray. De ademhaling ging echter nog steeds redelijk. De specialisten van het ziekenhuis zouden geen meerwaarde hebben voor zijn genezing. ’s Nachts weer naar bed en weer 15 x die nacht wakker. Vriendin vond dat ik pijnstillers moest slikken, maar ik was blij met het signaal van mijn lichaam en weigerde dit.

Rafys Ribbrace Thoraxband

Ribbrace

Ik ging de volgende dag naar de Blessurewinkel en liet een elastische ribbrace met een stuk vilt en daarin een gat gestanst aanmeten. Het gat was precies zo groot dat het pijnlijke rib deel daarin paste. De elastische ribbrace hield de ribben bij elkaar. Dit leverde overdag tijdens het werken en ’s nachts tijdens het slapen fors minder pijn op. Ondanks ongevraagde adviezen van de familie en vriendin om toch naar de huisarts of ziekenhuis te gaan ging het met name door de ribbrace steeds beter. Na 4 weken was de pijn vrijwel verdwenen en na zes weken kon ik alles weer wat ik voor de snoekduik ook deed.