Rugklachten, vergeten (para)medici rugscholing, II?

rugklachten, rugscholing

De kosten en de last van rugklachten worden steeds maar erger, II

Terwijl zoveel (para)medici en wetenschappers zich met rugklachten bezig houden met allerhande therapieën wordt het probleem rugklachten steeds maar groter. Bij de groep 40-44 jaar is er een stijging van 47% (rode lijnen) en bij de groep 45-49 jaar is er zelfs een stijging van 81% (blauwe lijnen).

Maar hoe komt dat nu?

Men vergeet bij rugklachten volledig om met rugscholing voor veilig ruggebruik te zorgen!!

Eén voorbeeld gaven we in de vorige nieuwsbrief, nu twee nieuwe voorbeelden:

2. In de richtlijn voor fysiotherapeuten (4) wordt een mevrouw van 32 jaar met rugklachten beschreven:
Ze is vertegenwoordiger, die veel zit in een flexiehouding;
Ze heeft als hobby kanovaren, ook veel zitten in een flexiehouding, ze is daarmee gestopt vanwege haar rugklachten;
De volgende flexie activiteiten geeft ze als provocerend aan;
Ze geeft opkomen uit bukken als problematisch aan;
Ze geeft lang zitten als problematisch aan;
Ze geeft bukken bij schoonmaken als problematisch aan;
Ze geeft het optillen van een koffer als problematisch aan.

De richtlijn geeft op geen enkele wijze aan dat de fysiotherapeut direct moet starten met rugscholing om hiermee zo snel mogelijk veilig ruggebruik aan te leren en daarmee de provocerende flexie belastingen tijdens het herstel te voorkomen.

Door dit niet te doen wordt de patiënt de hele dag blootgesteld aan een mijnenveld van ongewenste flexiebelastingen, logisch dat rugklachten dan heel gemakkelijk niet herstellen, onnodig lang duren of verergeren.

3. In de richtlijn voor fysiotherapeuten van het RugNetWerk Twente (8) wordt een mevrouw van 27 jaar met rugklachten en pijn in het linkerbeen beschreven:
Ze werkt in de ouderenzorg, 28 uur, zwaar werk met zware flexiebelastingen;
Ze is nu in de ziekteverlof;
Ze heeft na rusten overdag en dan weer opstaan direct meer klachten;
Zitten bij fietsen en autorijden is problematisch;
Tillen is problematisch;
Ze is bij een neuroloog geweest, bij een rugpoli, bij een chiropractor en weer bij een neuroloog.

Niemand wees haar op veilig ruggebruik. Ze komt nu bij een fysiotherapeut van het RNT.

Ook deze RNT fysiotherapeut geeft op geen enkele wijze aan dat mevrouw direct moet starten met rugscholing om hiermee zo snel mogelijk veilig ruggebruik aan te leren om daarmee provocerende flexie belastingen tijdens het herstel te voorkomen.
Het RNT leert de fysiotherapeuten overal naar te kijken en deze zien dan door de therapiebomen de noodzakelijkheid van rugscholing niet meer, zie de afbeelding hieronder uit de RNT richtlijn.

 

rugklachten

 

Geen enkele aandacht voor rugscholing

Bij al deze 3 patiënten wordt erg goed duidelijk dat er geen enkele aandacht is in de (para)medische wereld om met rugscholing veilig ruggebruik aan te leren en daardoor dus geen aandacht voor het voorkomen van provocerende belastingen tijdens het herstelproces van rugklachten.

Zoals gezegd, men kijkt volkomen langs deze eenvoud als kenmerk van het ware heen:
gebruikt de mens de rug wel veilig in werk- en thuissituaties.

Alleen in Canada vraagt McGill (7) aandacht voor veilig ruggebruik en in Amerika is het Linda van Dillen die veilig ruggebruik met de preventie van provocerende belastingen bij rugklachten als uitgangspunt hanteert en daar recentelijk met positieve onderzoeksgegevens over publiceerde (9).

Ze vergeleek dit rugscholende beleid met oefentherapie bij mensen die minstens een jaar rugklachten hadden. Het beleid met de preventie van provocerende belastingen had significant betere resultaten. Een ruim 30% lagere pijnscore bij dagelijkse activiteiten, zowel direct na de behandeling als ook na 6 en 12 maanden.

Het ligt erg in de lijn van de verwachting dat dit bij kortdurende rugklachten nog veel meer het geval zal zijn. Deze mensen liepen immers al een jaar lang rond zonder veilig ruggebruik te beheersen.

 

rugklachten, rugpijn

STEP Nederland en rugscholing

STEP Nederland geeft groepsgewijze en individuele cursussen veilig ruggebruik met haar cursus BackPerfect®. De preventie van maximale rugbuiging en asymmetrie staat daarbij centraal en dit is gebaseerd op basis wetenschappelijk onderzoek van vooraanstaande wetenschappers McGill (7) Belavy en Adams (10), Shan en Broom (11), Wilke (12) en Wade en Wilke (13).

Veilig ruggebruik wordt aangeleerd met de STEP GewichtHeffersTechnieken bij alle dagelijkse werk- en thuissituaties. Hierbij worden het naslagwerk (on)veilig ruggebruik en diverse STEP E-learning modules ingezet.

Bijvoorbeeld de e-learning “waarom zijn er zoveel rugklachten” en diverse thuistrainingsmodules voor het aanleren en automatiseren van veilig ruggebruik.

STEP Nederland heeft ruim 30 jaar ervaring met de scholing in veilig ruggebruik zowel groepsgewijs preventief als individueel bij rugklachten (14).

STEP Nederland geeft rugscholingscursussen veilig ruggebruik voor individuen en groepen met de STEP GewichtHeffersTechnieken op vele bedrijven en (zorg)instellingen.

De tevredenheid is groot, zie bijvoorbeeld voor de groepsgewijze cursussen veilig ruggebruik
https://step.nl/fysieke-belasting-veilig-bukken-en-tillen/

en voor de individuele scholing van veilig ruggebruik bij rugklachten
https://step.nl/rugscholing-de-individuele-begeleiding-van-step-nederland/

Lees ook deel I van Rugklachten, vergeten (para)medici rugscholing

Literatuurlijst bij deze 2 nieuwsbrieven

 

Persoonlijk advies

Wilt u een persoonlijk advies over zaken in deze nieuwsbrief? neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jolita directeur Blessurewinkel

MAIL
 WHATSAPP
BEL

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief