Rugpijn, van wetenschap naar praktijk

rugpijn en wetenschap

Rugpijn minder na Total Hip operatie, ra ra hoe kan dat?

In bovenstaande artikel geven de auteurs aan dat bij patiënten met het Hip/Spine syndroom verbeteringen in zowel heup- als rugpijn zijn aangetoond na een Total Hip operatie. Het mechanisme van verbetering van de rugpijn was hen echter onduidelijk.

Om deze onduidelijkheid te onderzoeken hebben zij bij dertien patiënten met ernstige, unilaterale heupartrose met bijkomende rugpijn een Total Hip operatie uitgevoerd.

Uit het onderzoek bleek dat, naast het feit rugpijn en beperkingen significant waren verminderd, dat bij lopen L4 en L5 3.9 graden minder voorover waren gekanteld.
De auteurs stellen dat deze verandering in de kinematica van de lumbale wervelkolom tijdens het lopen een verklaring is voor de verbeteringen van rugpijn en beperkingen na een Total Hip.

Rugpijn, voor de praktijk

Voor de praktijk betekent dit dat een kleine verandering in de positie van de lumbale wervelkolom de klachten al positief kan beïnvloeden bij patiënten die vooral rugklachten hebben tijdens staan en lopen.

Rugpijn en de SI/SDA bandage


Dit verklaart ook het effect van SI/SDA  bandages bij dit type rugklachten. De SI/SDA bandage zorgt met zijn aantrekteugels onder de heupas voor een lichte achterover kanteling van het bekken en daardoor een vermindering van lordose tijdens staan en lopen.

 

rugbandage rugbrace, rugpijn

 

rugboek, rugklachten, rugpijn

rugboek, rugklachten, rugpijn

 

rugpijn, rugklachten

 

Geïnteresseerd in een cursus blessure BlessureBescherming,   een Rugschool cursus of cursus Podologie?     
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten of blessures aan het bewegingsapparaat? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

 

Jolita directeur Blessurewinkel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief