Rugscholing op scholen moet beter

Onlangs heb ik via mijn werk met een paar collega’s de cursus “BackPerfect” van STEP gedaan. Sinds die tijd let ik beter op bukken, tillen e.d. Vaak zelfs al zonder erbij na te denken. Ook thuis als ik de kinderen of mijn man iets zie doen met een verkeerde houding probeer ik aan te geven hoe het wel moet.

Ik laat aan de kinderen ook de plaatjes in het boekje zien hoe het moet. De GewichtHeffersTechnieken, goed uitvoerbaar en veilig bij rugklachten en de preventie van rugklachten.

Nou kwam Martijn (mijn zoon) pas naar mij toe of ik hem wilde overhoren (brugklas). Hij had een schriftelijke overhoring biologie. Het ging over botten en kraakbeen. De functie ervan, en nog meer.

Zo zag je ook afbeeldingen van bukken en tillen. Goede en foute manieren. De goede manier van bukken in Martijn’s leerboek, valt niet onder de manieren zoals ik die bij STEP heb geleerd. Martijn vroeg of hij mijn brochure van STEP  mee mocht nemen. Dit liet hij aan de leraar zien met uitleg hoe hij hier aan kwam. De leraar was gelijk geïnteresseerd. Hij heeft verschillende kopieën gemaakt.

Ik vond de reactie zelf erg leuk en positief, en wilde jou dit laten weten.

Groetjes Monique K.

Moraal van het verhaal

Vooroordelen blijven langer bestaan dan je zou willen. Het foutieve en veel te zware voor de rug van Diep Door de Knieën en Rechte Rug is nog niet tot de scholen doorgedrongen, hoewel het al jaren bekend is dat het een slechte, onbruikbare en gevaarlijke tiltechniek is voor zowel rug als knieën.

rugklachten tillen ddkrr

Zeer lang is deze techniek door “jan en Alleman” voorgesteld als veilig voor de rug. Als men deze tilhandeling eenmaal uitvoert met een beetje gewicht dan is direct duidelijk dat deze tiltechniek niet bruikbaar is. Dit zegt ook heel veel over mensen die hem van achter het bureau aanbevelen, schijnbaar hebben ze nooit de moeite genomen dit zelf te checken of zelf in de praktijk te brengen, immers ook dan zou hen duidelijk zijn dat dit niets is.

Bij DDKRR (Diep Door Knieen Rechte Rug) is de afstand van het te tillen gewicht tot de lage rug veel groter en dat leidt tot hogere rugbelastingen. Verder is ook bij DDKRR de rug bol, net zo bol als bij Rechte Knieën Bolle Rug (RKBR). Daarnaast is de DDKRR onhandig en zwaar voor de knieën.