Schouderklachten door het typen

Typeproblemen bij mevrouw van 44 jaar. Met name bij blind typen.

Na 26 jaren in het kappersvak (vaak boven je macht werken) heb ik een administratieve baan gekregen. Het computerwerk werd steeds meer en een cursus “Blind”typen was dan ook een logische stap. Vol goede moed begonnen met oefeningen en het typen ging steeds beter, echter met de klachten namen ook toe. Wil je goed “blind” de toetsen kunnen aanslaan dan moet je je handen iets boven het toetsenbord houden wat zeer veel krachten vraagt van je schouders. De klachten ontwikkelden zich naarmate de oefeningen toenamen.

Symptomen schouderklachten

Na ± 15 minuten typen kreeg ik ijskoude tintelende vingers, had er geen gevoel meer in en langzamerhand begon ook mijn bovenarm pijn klachten te geven. Ik moest steeds langere pauzes houden om weer te herstellen. Is samenwerking met de Blessurewinkel werd er een STEP ZelfZorg instructeur ingeschakeld en die bracht de volgende aanpassingen op mijn werkplek aan:

  • De bestaande ErgoRest (ik gebruik, sinds ik wat meer computerwerk doe, een ErgoRest vanwege problemen bij het muisen. Zonder ErgoRest was dit niet prettig en kreeg ik al gauw arm en handklachten.) werd voor het typen  iets hoger ingesteld.
  • Voor de andere arm werd ook een ErgoRest aan het bureau gemaakt.
  • Het Beeldscherm werd instelbaar gemaakt zodat ik beter van houding kan veranderen.
  • Er werd een Rafys Zitsteun met een Tophoes aan de bestaande bureaustoel bevestigd zodat ik beter rechtop kon blijven

schouderklachten ergorest Rafys Zitsteun Kantoor

Conclusie

De klachten namen direct af en zijn niet weer teruggekomen. Ik ben er van overtuigd dat ik mijn typewerk niet meer in die mate zou kunnen uitvoeren zonder de beschreven hulpmiddelen van de Blessurewinkel. Ik weet ook bijna zeker dat ik vroeg of laat in de ziektewet was terechtgekomen als dit probleem niet was aangepakt.