Spit bij een jonge vrouw van 25 jaar

spit

Spit na verdraaid zitten werken.

Ze had de was zitten opvouwen op het bed, zich daarbij regelmatig draaiend. Bij het opstaan na deze langdurende flexie rotatie activiteit schoot de spit haar in de rug op 11/4/2022.

Op 12/4/2022 verscheen ze met deze acute rugklachten en referred pain tot in de linker voet.

Onderzoeksgegevens bij spit

Ze presenteerde zich met een antalgische houding naar rechts van pijnlijke kant af. Er waren geen reflexafwijkingen en de lasèque was negatief. De flexie belastingen bukken en zitten waren provocerend, echter ook extensie belastingen en de lateroflexie belasting naar de linker pijnlijke zijde provoceerden de pijn.

Voorlopige conclusie: spit door discogene rugklachten met pseudo radiculair beeld, overbelasting van de dorsale anulus fibrosus die zowel voor rek- als drukbelasting gevoelig is.

De STEP GewichtHeffersTechnieken (GHT) waren ook provocerend.

De STEP GHT zorgen voor preventie van overmatige flexiebelasting maar door de extra inschakeling van de erector trunci zorgen zij ook voor een verhoogde drukbelasting in extensie. Bij acute rugklachten met provocatie door zowel flexie- als extensiebelasting zijn ze daarom in de beginfase niet te gebruiken.

Spit en een rugscholend beleid

Bij de BlessureWinkel haalde ze een Hanghulp en 2 elleboogkrukken. Hangoefeningen 3 x per dag en als er bij lopen en staan veel provocatie is dan de 2 krukken gebruiken. De romp zoveel mogelijk rechtop houden, niet bukken maar diepe kniebuigingen met de romp zo verticaal mogelijk.
Vooral ’s ochtends oppassen met wassen en aankleden. De werkzaamheden in de zorg stoppen.

In de praktijk oefeningen voor thuis repeteren en trainen met de BodyProtector, een sensor die waarschuwt met een grafiek en een geluidssignaal als de romp te ver voorover gaat (zie de film hieronder).

 

spit

 

Verloop

Na een week voorzichtig met de rug te zijn om gegaan, was het aanleren van de GewichtHeffersTechnieken (GHT) goed mogelijk om hiermee het herstel niet te verstoren en recidief (door provocerende flexiebelasting in ADL en werk) te voorkomen.

In de tweede week heeft ze nog een leren gordel gebruikt om hiermee zowel maximale LWK flexie te voorkomen, als ook om te waarschuwen voor dreigend foutief ruggebruik en om te activeren tot veilig ruggebruik met de STEP GHT.

Na 3 weken is ze klachtenvrij en hervat ze in haar zorgwerkzaamheden met de beheersing van de STEP GHT.

Na 7 weken blijft het goed gaan.

 

spit rugscholing

 

Rugklachten, geïnteresseerd in een cursus Rugscholing?
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita, directeur BlessureWinkel

Jolita directeur Blessurewinkel

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief