Spit bij een vrouw van 72

spit en osteoporose

Spit en ineens hevige rugpijn.

Spit na een bukkende beweging bij het aantrekken van kousen, het schiet mevrouw hevig in de rug. Patiënte komt bij de huisarts en zegt dat ze heel veel rugpijn heeft en dat ze nauwelijks kan bukken. Elke bukbeweging lijkt op een nieuwe spitaanval. De huisarts schrijft oxycodon voor en zegt dat ze het rustig aan moet doen.

Patiënte neemt contact op met haar fysiotherapeut, omdat haar rugpijn ondanks de paracetamol medicatie blijft. De fysiotherapeut onderzoekt haar en bemerkt nergens kloppijn in de thoracale wervelkolom maar wel heel duidelijk laag lumbaal. Hij vertrouwt het niet en vraagt de huisarts om een röntgenfoto te laten maken. Deze is blij met het belletje en stemt hiermee in.

Spit en osteoporotische wervelfractuur

Op de röntgenfoto is een osteoporotische wervelfractuur te zien. Mevrouw meldt dit bij de fysiotherapeut en zegt dat men haar op de spoedeisende hulp eventueel in het gips wilde zetten maar dat ze dit liever niet wilde.

spit, osteoporose

Hierop stuurt de fysiotherapeut mevrouw naar de BlessureWinkel en vraagt of we haar een gordel met een ventrale orthese willen geven om het bukken zoveel mogelijk onmogelijk te maken maar ook om hiermee STEP rugscholing te bedrijven en haar bewust te maken van veilig ruggebruik. Het is een heel gevaarte, maar mevrouw is er blij mee omdat zo het pijnlijke bukken wordt voorkomen.

Spit en osteoporose en STEP Rugscholing

De fysiotherapeut leert haar verder om bij bukkende handelingen de STEP GewichtHeffersTechnieken te gebruiken, hiermee wordt ook de drukbelasting aan de voorzijde sterk verminderd.

Mevrouw reageert goed op het ingestelde beleid, draagt de gordel met ventrale orthese trouw en na 3 weken is de pijn flink verminderd. Inmiddels heeft ze ook (op verwijzing van de huisarts) een afspraak bij een osteoporosekliniek.

spit, rugscholing

Achtergrond informatie bij osteoporotische fracturen door simpele bukbewegingen

Als er bij oudere mensen met meer of minder degeneratie van de LWK en vooral bij vrouwen sprake is van een versterkte osteoporose aan de ventrale zijde van het wervellichaam, dan kan een simpele bukbeweging, die voor een verhoogde drukbelasting ventraal zorgt, de oorzaak zijn van een wervelfractuur.

Minder botvorming aan de voorzijde

De oorzaak van versterkte osteoporose aan de ventrale zijde is een – door meer of minder sterke degeneratie – verhoogde drukbelasting aan de dorsale zijde van het wervellichaam en de facetgewrichten. Deze verhoogde drukbelasting aan de dorsale zijde leidt tot stress shielding (verminderen van belasting) aan de ventrale zijde van het wervellichaam. En functie vormt orgaan, het bot past zich aan bij deze verminderde belasting en wordt ventraal nog zwakker en weerstaat de grote drukbelastingen in flexie niet meer (uit Pollintine, 1), zie onderstaande afbeeldingen.

Hevige spit door een onschuldige bukbeweging,
soms minder onschuldig dan je denkt.

 

spit, osteoporose spit, osteoporose

 

Rugklachten, geïnteresseerd in een cursus rugscholing?
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita, directeur BlessureWinkel

Jolita directeur Blessurewinkel

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief