(Rug)scholing en fysiotherapie

(rug)scholing

Rug(scholing) en fysiotherapie.

In Amerika noemen ze rugscholing tegenwoordig Motor Skill Training (MST). Wat men in de praktijk doet is mensen leren provocerende activiteiten te voorkomen door rugbewegingen en rughoudingen anders en pijnvrij uit te voeren, anders gezegd mensen te leren hun ruggebruik te veranderen, eigenlijk gewoon rugscholing dus (1, van Dillen 2020).

Echter onder de naam rugscholing worden wereldwijd een scala aan activiteiten uitgevoerd die helemaal niets met het veranderen van ruggedrag van doen hebben (2,3, Bruggeman 2013 en 2015).

Als je in google op rugscholing zoekt dan zijn er veel (para) medici te vinden die rugscholing aanbieden, echter nauwelijks een rugschool die als uitgangspunt heeft om provocerend ruggedrag te voorkomen met actieve en passieve hulpmiddelen.

Het accent bij huidige rugscholen wereldwijd ligt op het doen van oefeningen voor ontspanning, mobiliteit, kracht, coördinatie, vaak wordt ook het verbeteren van core stabilty als doel genoemd.

Het is dan niet zo gek dat men de aanpak MST geen rugscholing noemt, omdat de term rugscholing ernstig besmet is. Rugscholing met de toevoeging MST, dus MST rugscholing zou wat ons betreft beter en duidelijker zijn.

rugscholing

Naast behandelen aan de praktijk, meer aandacht voor het voorkomen van overbelasting in de werk- en thuissituatie

Het rugscholende beleid bij rugklachten zou moeten inhouden, zoals Prof. Dr. Zimmerman (4, 2019) dat aangaf bij loopscholing

1. Voorlichting over rugbelastingen in ADL;
2. Forse reductie van de belasting, van activiteiten die pijn veroorzaken;
3. Behandeling van lokale pijn in de weke delen en reduceren van beperkingen in mobiliteit, kracht, coördinatie en conditie;
4. Verminderen van de belasting met passieve hulpmiddelen en actieve rugscholing;
5. Geleidelijke, gedoseerde opbouw van de belasting.

rugscholing

STEP rugscholing door (para)medici

Met STEP rugscholing wordt het bovenstaande beleid gevolgd en uitgevoerd met diverse passieve, beschermende en scholende hulpmiddelen in de praktijk en vooral ook voor de thuissituatie, zoals zitsteunen, leren gordels, BackPack, BackStick en Bodyguard (5, Kooke 2017). De passieve beschermende hulpmiddelen zijn vooral van belang in de eerste weken als actief veilig ruggebruik nog niet wordt beheerst.

Bij MST rugscholing worden bovengenoemde passieve, beschermende- en scholende hulpmiddelen niet ingezet en is er alléén sprake van actieve rugscholing in de praktijk en het toepassen hiervan in de thuissituatie.

En uit onderzoek blijkt dat alléén het volgen van MST rugscholing al zeer grote voordelen heeft t.o.v. het standaard geven van oefentherapie alléén bij rugklachten (1, van Dillen 2020),

Bij MST rugscholing is er t.o.v. oefentherapie 40% “Oswestry” vermindering na 6 weken en nog 35% “Oswestry” vermindering na een jaar.

Deze goede resultaten van MST rugscholing t.o.v. alléén oefentherapie lijken nog aanzienlijk verbeterd te kunnen worden door in de fysiotherapie veel meer aandacht te geven aan het voorkomen van overbelasting met scholende- en beschermende hulpmiddelen.

Een aantrekkelijke optie om de onderbouwing en resultaten van fysiotherapie aanzienlijk te verbeteren.

 

 Geinteressserd in een cursus rugscholing?
Werkgevers, heeft u werknemers met rugklachten? Ga naar STEP Nederland

 

Reageren of persoonlijk advies

Wilt u reageren op de nieuws brief of heeft u vragen over over onze producten of wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent, of wilt u meer info over de literatuur waarnaar verwezen wordt? Dat kan!

Vul daarvoor het contact formulier in.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

 

Jolita directeur Blessurewinkel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief