Tiltechnieken trainen, op de praktijk en thuis

Tiltechnieken, in samenwerking met STEP Nederland leren wij mensen de GewichtHeffersTechnieken aan bij rugklachten die door eindstandige flexie houdingen worden geprovoceerd. GewichtHeffersTechnieken zijn technieken waarbij de erector trunci steeds wordt geactiveerd om enerzijds de  eindstandige flexie te voorkomen en anderzijds voor extra stabiliteit te zorgen. GewichtHeffersTechnieken zijn veilig, praktisch perfect toepasbaar, maar bovenal gemakkelijker dan standaard bukken en tillen met een bolle rug. In 2008 is de GewichtHeffersTechniek I door het VU Amsterdam bewezen als de beste tiltechniek, beter dan squat en diep door de knieën rechte rug, zie foto. En dat voor wat betreft het beperken eindstandige flexie, beter rugspiergebruik en beperken van de diepe kniebuiging. De resultaten van dit onderzoek zie je met deze link, voordelen GHT

 

tiltechnieken, ght1 VU tiltechnieken squat VU tiltechnieken ddkrr VU

Aanleren tiltechnieken

Het aanleren/automatiseren van veilige tiltechnieken gaat niet vanzelf. Het is net als het aanleren van Tennis, dit vergt veel oefening. Dit kan door het volgen van lessen rugscholing en door het toepassen van hulpmiddelen die je houding corrigeren. De combinatie van beiden zorgt voor een snelle effectieve automatisering.

gewichthefferstechnieken, tiltechnieken

Hulpmiddelen t.b.v. het aanleren van veilige tiltechnieken

STEP Rugalarm

STEP Rugalarm voor het aanleren van tiltechnieken

Het STEP Rugalarm is een rek sensor die op een rugbrace wordt geplaatst. Het Rugalarm waarschuwt onmiddellijk met een geluid- of trilsignaal als een onveilige rug houding of rug beweging dreigt. Het STEP Rugalarm wordt ingezet tijdens het aanleren van veilig ruggebruik, veelal door een STEP ZelfZorg Instructeur.

Trainen met het STEP Rugalarm

 

STEP Lederen LWK Rugbrace en Werk/Sport gordel

 rafys lwk rugbrace, ook goed voor aanleren veilig ruggebruik werk/sportgordel, ook goed voor aanleren veilig ruggebruik

De STEP Stugge lederen rug gordel en de Werk/Sport gordel remmen de buigbewegingen af. Waarbij de Lederen LWK Rugbrace de bewegingen in alle richtingen afremt en de Werk/Sport Ruggordel alleen het voorover buigen afremt. 

De STEP LWK Leren Ruggordel is een eenvoudige rechte leren gordel bedoeld om de eindstanden van flexie te vermijden en rugklachten zoals spit en ischias helpen te voorkomen en de gebruiker veilig rug gebruik aan te leren. De nadering van ribben en bekken wordt aan de voorzijde tegengehouden door de stugheid van de gordel.

Deze STEP LWK Leren Rugbrace Werk/Sport is een zeer stevige ruggordel, deze is alleen aan de voorkant van breed leer. De zijkant en de achterkant is smal en van neopreen. Op deze wijze wordt vooral de flexie (voorover buigen) beperkt, de lateroflexie (zijwaarts buigen) en extensie (achterover buigen) worden nauwelijks beperkt. Ideaal als je tijdens zwaardere werkzaamheden verkeerd bukken en tillen wil voorkomen.

 

Met de STEP Backpack leer je snel veilige tiltechnieken aan

De STEP BackPack trek je aan als en rugzak, it’s all in the name.

Met de STEP BackPack kun je de cliënt perfect leren om de rug veilig te gebruiken. Bij foutief ruggebruik verliest de BackPack voelbaar en zichtbaar boven en onder contact met het lichaam.

Groot voordeel van de BackPack t.o.v. van een stok, is dat de instructeur de handen vrij heeft en dat instructeur en cliënt het veilige ruggebruik direct kunnen controleren bij allerhande functionele ADL handelingen.

De STEP BackPack is ook een prima oefen hulpmiddel voor de thuissituatie.
De STEP BackPack kan ook uitstekend als NeckPack worden gebruikt bij het aanleren van veilig nek gebruik.

Handige aanwijzing is bijvoorbeeld: Houd bij bukken en tillen hoofd en achterwerk tegen de BackPack.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Persoonlijk advies

Wilt u een persoonlijk advies over het gebruik van dit artikel of wilt u deze uitproberen? neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jolita directeur Blessurewinkel

MAIL
WHATSAPP
BEL