Veilig ruggebruik, voorlichting en training

Veilig ruggebruik

De technieken voor veilig ruggebruik die STEP heeft ontwikkeld (als alternatief voor bukken met een kyfotische rug en rechte knieën en het tillen met veel te diepe gebogen knieën) heten de GewichtHeffersTechnieken (GHT) Deze GHT zijn afgeleid van de technieken van gewichtheffers die heel zwaar tillen en toch hun rug niet  overbelasten (1,2). Wat is hun geheim, zij gebruiken hun rugspieren goed, voorkomen daarmee maximale flexiebelasting en beschermen zo de passieve structuren van de rug (zie afbeelding hierboven, uit 3).

Kenmerken de STEP GewichtHeffersTechnieken:

1. De Rug Op Slot

Met goede inschakeling van rugspieren worden maximaal kyfotische belastingen voorkomen (3). GewichtHeffersTechnieken zijn dus zeker geen lordotische technieken, het zijn meer middenstands technieken. Ze zijn gebaseerd op basiswetenschappelijk onderzoek van McGill, Adams en Broom, gepubliceerd in Spine (4,5,6), die allen aangeven eindstanden te voorkomen en rugspieren in te schakelen.

2. Beperkte kniebuiging, buig de knieën niet te diep, tot de Knie/Teenlijn als richtlijn

Het grote nadeel van de diepe kniebuiging – veel te zwaar voor de knieën –  wordt hiermee ondervangen, bukken en tillen blijft met GHT uitvoerbaar bij alle activiteiten

3. Zorg voor goede beenspreiding

Met beenspreiding kom je dichter bij de last. Door beenspreiding wordt niet alleen het moment voor de rug beperkt maar ook de maximale rugbuiging wordt voorkomen en de inschakeling van rugspieren wordt bevordert.

veilig ruggebruik

De STEP GewichtHeffersTechnieken, veilig, gezond en natuurlijk.

Veilig omdat maximale buigbelastingen worden voorkomen,

Gezond
omdat niet alléén de rugspieren, maar ook heup- en beenspieren in keten worden ingeschakeld bij dagelijkse activiteiten.

Natuurlijk
omdat ze zijn afgeleid van het natuurlijke bewegen.
GHT I van opzij stappen en in een actieve houding gaan staan zoals een lijnrechter.

GHT II en II van het gewoon een pas voorwaarts maken.

Deze natuurlijkheid maakt GHT ook gemakkelijk aan te leren, zeker als je daar nog bij bedenkt hoe GHT heel natuurlijk voorkomen in bijna alle sporten.

Natuurlijke fitness

Het toepassen van GHT in het dagelijkse leven ie een vorm van natuurlijke fitness, die geen cent kost en waar geen apparaat aan te pas komt.

veilig ruggebruik

 

Kennistoets in de E-learning veilig ruggebruik

De E-learning veilig ruggebruik is voorzien van een kennistoets aan het begin en het eind van de E-learning De uitslag van de toets wordt per mail naar de patiënt en de fysiotherapeut gestuurd. Deze E-learning behoeft geen voice over, de presentatie spreekt voor zichzelf, zij is wel voorzien van een rustige achtergrond muziek.

Zet een link op uw site onder het kopje E-learning

U kunt deze E-learning met een link op uw site plaatsen en uw patiënten een wachtwoord geven waarmee zij kunnen inloggen.

Kosten

Deze E-learning kost 25 euro en kunt u 1 jaar en/of 100x (laten) gebruiken.

Meer weten over rugscholing bij bedrijven vind je op step.nl

Meer weten over een cursus rugscholing voor (para)medici

Link naar E-learning van de BlessureWinkel

Link naar Rugscholingsbrochures van de BlessureWinkel

Happy to help.

Geïnteresseerd in de literatuur bij deze nieuwsbrief of in een cursus STEP Rugscholing of Podologie, neem contact met mij op!

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over over onze producten en wilt u graag een persoonlijk advies van onze blessureconsulent? Dat kan!  Vul het contact formulier in en ik neem gratis en vrijblijvend contact met u op.

Voor een persoonlijk advies kunt u ook een bezoek brengen aan onze BlessureWinkel. U kunt al onze artikelen bekijken en passen, zo nodig maken wij de hulpmiddelen op uw persoonlijke maat.

Jolita directeur Blessurewinkel
Jolita – Directeur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief