whiplash

Onderstaand verhaal over de whiplash is geschreven door FS te G. en berust op haar persoonlijke ervaring met de Blessurewinkel in samenwerking met STEP n.a.v. een ongeluk dat zij heeft ondergaan.

De aanrijding

29-09. Ik word aan de linkerkant aangereden. Mijn nek wordt van rechts naar links geslingerd. Trillend op mijn benen stap ik uit de auto. Pas een uur later voel ik langzaam mijn nek stijf worden en ik krijg steeds meer klachten. Ik ben toen maar langs de huisartsen post gegaan. De dienstdoende arts voelde aan mijn nek. Hij vertelde dat het vooral de spanning was van het ongeluk. Verder heb ik een hersenschudding zegt hij. Hij adviseert me rust te nemen en ik krijg wat medicatie daarvoor.

’s Avonds wordt het erger en ik heb de volgende klachten: pijn in de nek, stijve nek, oorsuizingen, zware armen en benen, last van het licht, duizeligheid en misselijkheid.

Ernstige whiplash klachten

In de week van 07-10 verlies ik 4 maal de controle over mijn benen en de klachten nemen niet af. Ik ga langs mijn huisarts. Hij verwijst me naar de fysiotherapeut. Die week sliep ik veel en had last van concentratieverlies en vergeetachtigheid tijdens gesprekken.

Problemen met slapen
Op 11-10 krijg ik ’s avonds problemen met slapen vooral het inslapen wordt een probleem. Als ik bij de fysiotherapeut kom, zegt hij dat ik waarschijnlijk een whiplash heb. Advies: langzaam mijn oude leven weer oppakken en over 1 week terugkomen.

Kennismaking met STEP

Op 13-10 kan ik via mijn werk terecht bij STEP. Na het eerste intakegesprek en onderzoek denken ze bij STEP ook dat ik een whiplash heb.
Ik krijg uitgelegd wat er met mijn nek gebeurd is tijdens het ongeluk en waar de klachten vandaan komen. Dit schept voor mij duidelijkheid.

Ik krijg bovendien een Rafys Halskraag. Deze zorgt voor veilig nek gebruik, bescherming en ondersteuning.

Whiplash

STEP leert mij bovendien mijn nek veilig te gebruiken d.m.v. STEP GewichtHeffersTechnieken.

step ght

Op 01-11 breiden we de technieken uit. Verder merk ik dat de Rafys Halskraag me erg helpt, vooral tijdens kleine dingen als kleine stukjes als bijrijder in de auto of kleine stukjes lopen.

0p 09-11 krijg ik nog een Rafys Zitsteun. Die gebruik ik voor mijn zithouding en ik ervaar dat dit mijn nek ontlast.

Rafys Zitsteun Standaard

Bij de Arboarts

17-11, de klachten nemen redelijk snel af; ik heb veel minder last van oorsuizingen, misselijkheid. Ook kan ik weer tegen licht.
’s Middags ben ik naar de arboarts geweest. Zij maakte mij onzeker door b.v. aan te geven dat ze de STEP PETS (hulpmiddelen; halskraag en zitsteun) niet van toepassing vindt en vragen stelt als: “Heb je het wel naar je zin op het werk?“ etc.

’s Avonds heb ik gelukkig een gesprek bij STEP die mij weer duidelijk maakt waar we mee bezig zijn en waarom, de hulpmiddelen zijn tijdelijk en staan onder begeleiding van een (para)medicus. Artsen zijn terecht bang voor te veel afhankelijk maken van hulpmiddelen. De STEP instructeur voorkomt dat door ook voor de afbouw van de hulpmiddelen te zorgen.

24-11, de oorsuizingen en misselijkheid zijn weg. Ook de zware armen en benen worden minder. We plannen in hoe ik mijn werkzaamheden het beste kan opbouwen. Verder leer ik STEP GHT (GewichtHeffersTechnieken) met elkaar te verbinden.

05-12, afspraak bij de arboarts. Ze ziet dat het beter gaat maar vraagt wel weer of ik last heb van mijn werksituatie en/of depressie of te veel willen. Met het plan om het werk weer op te pakken gaat ze akkoord met het voorstel van STEP. De klachten verminderen zich verder door veilig nek gebruik. Ook het plannen van mijn werk doet mij goed.

Afbouwen hulpmiddelen

08-12, de nekkraag (STEP PET) wordt langzaam afgebouwd en ik heb alleen nog last als ik teveel /te zwaar/ te lang heb gewerkt of een ongewone activiteit heb gedaan. Ook voel ik pijn als ik een verkeerde houding aanneem.

Whiplash e-learning

22-12, we oefenen met de trainingsprogramma’s (met STEP video’s) de technieken van veilig nek gebruik en ik zit op een herstel van ongeveer 70%.
De nekkraag wordt nog verder afgebouwd.

elearning

Een week later is het herstel zelfs 80% en ik doe in overleg de nekkraag deze week nog ongeveer 4 uur per dag om.
Verder krijg ik oefeningen voor thuis om mijn nek sterker te maken. Ik krijg hiervoor de videoband ook mee naar huis.

11-01, we oefenen opnieuw met de STEP video’s de technieken van veilig nek gebruik alleen nu met hogere snelheid om het automatisme te trainen.
Dit gaat me goed af, ik voel me 90% beter en hoef de nekkraag niet meer om.
We spreken nog 1 keer af om de begeleiding af te sluiten want mijn klachtenbeeld is nihil.

Begeleiding succesvol afgerond

Eind januari is de begeleiding stopgezet. Mevrouw gaf aan nagenoeg 100% hersteld te zijn. Werkhervatting is langzaam opgebouwd maar vond sinds eind januari 100% plaats.
Dit gaf geen problemen en/of beperkingen. Haar hobby fitness heeft ze ook zonder problemen hervat. Bij begin van het voorjaar zal ze een herstart maken met hardlopen en mountainbiken. Dit alles gerealiseerd met STEP ZelfZorg en hulpmiddelen van de Blessurewinkel.

STEP ZelfZorg Instructeur John Eekelder te Lichtenvoorde.